Priprave na odhod otroka v vrtec

Prejeli ste obvestilo o ugodni rešitvi vloge in vašega otroka čaka prosto mesto v vrtcu. Do dneva prvega odhoda otroka v vrtec:

  1. Z otrokom opravite zdravniški pregled. Brez zdravniškega potrdila Vašega otroka ne moremo sprejeti v skupino.
  2. Otroka že doma nekaj časa pred odhodom v vrtec postopno navajajte na nov ritem življenja, ki ga čaka v vrtcu.
  3. Prejeli boste vabilo na prvi roditeljski sestanek. Vabimo vas, da se ga obvezno udeležite. Na njem boste spoznali vzgojiteljice in pomočnice vzgojiteljic našega vrtca in starše drugih otrok. Tam se boste pogovorili o vsem, kar vas zanima o življenju vašega otroka v vrtcu. Prvi roditeljski sestanek je meseca junija.
  4. Strokovnima delavkama (vzgojiteljici, pomočnici vzgojiteljice) vašega otroka posredujte vse pomembne podatke o svojem otroku: kakšne navade ima pri hranjenju, s čim se rad igra, kako se umiri, ima kakšne bolezni, posebnosti. Povejte vse, kar morata strokovni delavki vedeti, da bosta lahko poskrbeli za varnost in dobro počutje vašega otroka. Dogovorite se z vzgojiteljico svojega otroka o obliki uvajanja otroka v vrtec (postopno podaljševanje bivanja ali prihodi v skupino skupaj z otrokom). S seboj prinesite izpolnjen list “Smehec”, ki ste ga predhodno dobili z obvestilom.
  5. Prihranite si nekaj dni dopusta ali prostih ur za postopno uvajanje otroka v vrtec.

Postopno uvajanje otroka v vrtec

KAJ DOŽIVLJA OTROK OB VKLJUČITVI V VRTEC IN KAKO TO KAŽE

Odhod v vrtec je za otroka pomemben in čustveno zahteven dogodek . Otrok je prvič za daljši čas ločen od svojih staršev. Pride v novo okolje, med neznane osebe. Prilagoditi se mora novemu ritmu življenja. Navaditi se mora na sovrstnike, s katerimi si deli igrače in pozornost odraslih oseb. Vse to v njem zbuja strah in negotovost. Otrok do tretjega leta ni sposoben dojeti, da njegova mamica obstaja tudi v času, ko je on ne vidi – njegove mamice zanj ni več, zato izgubi občutek varnosti. Z besedami mu ne moremo razložiti, da bo prišla po njega kasneje, ker tega še ni sposoben dojeti. Otrok bo to dojel z vsakodnevnim ponavljajočim se dogajanjem. Potrebuje čas, potrpežljivost staršev in podporo osebja v vrtcu. Starejši predšolski otrok (po tretjem letu) pa je sposoben dojeti, da njegova mamica obstaja tudi takrat, ko je on ne vidi, zato mu to dejstvo lajša odhod v vrtec.

Ob ločitvi od staršev in prilagajanju na novo okolje bo otrok porabil veliko energije. Na ločitev od staršev se bo vsak otrok odzval nekoliko drugače. Nekateri se bodo hitro prilagodili, drugi pa bodo imeli normalne prilagoditvene težave: ob ločitvi bodo jokali, se držali staršev, bodo občutljivi, nemirni, utrujeni, težje bodo zaspali, slabše bodo jedli, jokali bodo ob snidenju s starši. Proti koncu drugega tedna se bodo čustvene stiske ublažile, obenem pa bo naraslo število obolelih otrok. Včasih se bodo težave pojavile z zakasnitvijo, zlasti pri otrocih, ki jih novo okolje sprva zelo zanima.

Tudi doma se bo otrok vedel drugače. Lahko bo bolj razdražljiv in občutljiv, jokav. Pojavijo se lahko težave s hranjenjem ali s spanjem. Otrok bo zahteval vso vašo pozornost, ne bo vam dovolil, da se umaknete iz njegovega zornega kota. Ne bojte se, da ga boste razvadili, ampak ga napolnite z energijo tako, da ste mu na razpolago, se z njim ukvarjate, ga »pocrkljate«. Ko se bo navezal na strokovni delavki vrtca, bodo te težave minile.

Priporočljivo ravnanje staršev v uvajalnem obdobju

Starši pogosto oddajajo otroka v vrtec s pretiranim strahom. Otrok to čuti. Pomaga mu, če vidi in čuti, da se starši in delavke vrtca dobro razumejo. Pogovarjajte se s strokovnimi delavkami vrtca o navadah svojega otroka in o vsem kar vas skrbi. Pomembno je,da si pridobite zaupanje v osebo, ki bo vašega otroka čuvala, vzgajala in izobraževala.

Slovo na vratih naj bo kratko. Z mislijo, da bo za otroka dobro poskrbljeno, predajte otroka vzgojiteljici (če je potrebno, se zjokajte za vogalom). S partnerjem se dogovorita, kdo bo lažje uvajal otroka v vrtec.

Otrok naj prinese s seboj v vrtec svojo ninico (tolažilna stvar).

V tem obdobju ne uvajajte v otrokovo življenje še dodatnih sprememb; ne jemljite mu dude, stekleničke, plenic. Za te stvari bo čas kasneje.

Dobro je, če uvajanje otroka v vrtec ne prekinjate.

Otrok si bo prej pridobil občutek varnosti, če se bodo dogodki odvijali v stalnem ritmu. Stalen ritem prihodov in odhodov daje otroku občutek varnosti in zaupanja.

Otroku ne obljubljajte, česar ne boste mogli izpolniti (prišel bom takoj).

Ob prihodu po otroka v vrtec mu dajte možnost, da sprosti napetost (npr. joka, zavrne starše …). Počakajte trenutek in prišel bo k vam.

Starejšim predšolskim otrokom pred sprejemom ne predstavljajte vrtca in dogajanja v njem samo v najlepši luči, ker je lahko otrok nato razočaran.

Ko se bo otrok privadil na novo okolje, ko se bo navezal na svojo vzgojiteljico in pomočnico vzgojiteljice, bo rad hodil v vrtec in se bo v njem dobro počutil.

Dostopnost