Potrebno jih je odstranjevat z rokami, las po las

Kljub temu, da starše v vrtcih redno obveščajo o pojavu uši, te težko iztrebijo. “Brez natančnega in rednega čiščenja lasišč je ušivost skorajda nemogoče odpraviti. Pri tem nikakor ne mislim le različnih šamponov, preparatov, … Temveč na fizično pregledovanje lasišča, las po las.”
Staršem, ki dobro skrbijo za higijeno lasišča, se zdi nemogoče, da bi njihov otrok imel uši, zato pogosto tega niti ne opazijo. “Zaposleni v vrtcih pa zelo hitro opazimo spremembe vedenja pri otroku, kot je denimo pogosto praskanje lasišča.” Ob rutinskem pregledu lasišča tako pogosto opazimo neprijetne uši. “Starše o tem obvestimo in še poostrimo higieno v vrtcu, otrok pri tem nikakor ne izpostavljamo.” V vrtcu ne čistimo lasišč otrok, saj je to problem družin in staršev. “Če ima otrok angino, je v tem času doma, kjer zanj primerno poskrbijo. Tako naj bo tudi pri ušivosti. Pomembno je, da ušivost zaznamo, preprečujemo razširjanje in jo po potrebi v najhitrejšem možnem času odpravimo.”

Začnite za ušesi

“Uši najlažje odkrijemo s prečesavanjem lasišča z gostim glavnikom,” svetuje farmacevtka Mateja Grosar iz Strokovne službe Lekarne Ljubljana. Svetuje postopek, kjer lase operete s šamponom, ki ne obarva las. Nato okrog vratu nanesete bel papir ali brisačko, lahko pa lase prečesavate nad kopalno kadjo, papir pa položite na dno kadi. “Prečesavati začnete za ušesi, po posameznih pramenih las, od narastišča proti konicam las,” opisuje Grosarjeva. Na vsakem posameznem pramenu morate postopek ponoviti tri do petkrat. Za vsakim potegom skrbno preglejte glavnik in ga obrišite s papirnatim robčkom, ki ga nato varno zavrzite v plastično vrečko. “Po končanem prečesavanju glavnik speremo in ga za nekaj minut namočimo v vročo vodo, ki ima okoli 60 stopinj Celzija,” pravi in dodaja, da lahko poleg naštetih preventivnih ukrepov uporabljamo tudi izdelke namenjene za omejevanje širjenja uši. Ti delujejo kot preventiva pred ušmi in preprečujejo širjenje na ostale osebe.

“Za odpravo ušivosti se uporabljajo različni izdelki, ki so na voljo v lekarnah. Ti izdelki so lahko naravnega ali sintetičnega izvora v obliki šamponov, losionov, gelov,” opisuje. Preparat izberemo glede na starost in občutljivost osebe pri čemer je potrebno natančno upoštevati navodila za uporabo. Opozorila je tudi na električni glavnik, ki ubije ali poškoduje uši, za človeka pa je popolnoma varen. “Pomembno je, da pri vseh družinskih članih, ki imajo uši, z razuševanjem začnemo sočasno.”

Plišaste igrače v zmrzovalnik

Pri razuševanju oseb je potrebno sočasno odstranjevanje uši iz okolice: “Posteljnino in obleko operite pri temperaturi nad šestdeset stopinj Celzija. Blazine, plišaste igrače, in tako dalje, zavijte v plastično vrečko in pustite v zamrzovalniku 24 do 48 ur.” Predmete, ki jih ne morate oprati, spravite v dobro zatesnjeno vrečko in pustite na sobni temperaturi deset do 14 dni. Poskrbeti je treba tudi za oblazinjeno pohištvo, talne obloge, vzglavnike in avtomobilske sedeže. Vse je treba temeljito očistiti s sesalnikom in čistilnimi sredstvi. “Po sesanju vrečko takoj zavrzite in jo zamenjajte z novo.”

Dostopnost